top of page
Arets-unga-kock-remsa2.jpg

Foto: Chaîne des Rôtisseurs, Årets Unga Kock

Årets unga kock

Upp till 27 år

Koncept:

För tävlande upp till 27 år (får ej ha fyllt 27 före den 1 september tävlingsåret.) Ansökan görs vi arbetsprov som skickas digitalt tillsammans med anmälan till tävlingsledaren.

De tävlande skall skicka in ett arbetsprov bestående av recept (ingrediensförteckning och arbetsgång) på en trerättersmeny för fyra personer samt färgfoto på rätterna. Den tävlandes uppgifter lämnas på ett separat formulär och recept skrivs på omärkt dokument. Foto får ej innehålla detaljer som kan härleda till kock eller restaurang.

Foto ska infogas efter respektive recept och hela menyn ska vara samlad i ett dokument. Anmälan och arbetsprov skickas digitalt till tävlingsledaren. Observera att minst en person på restaurangen måste vara medlem (med graden Chef Rôtisseur eller Maître Rôtisseur / Restaurateur) och medlemsavgift måste vara betald senast 31 januari tävlingsåret för att den tävlande ska kunna medverka till finaluttagningen.

Sex finalister utses anonymt av en jury bestående av ledande kockar som är tillika medlemmar. Resultat meddelas till respektive finalist och publiceras på Chaîne des Rôtisseurs hemsida.

FINAL

Varje tävlingsdeltagare ska från en hemlig korg med identiska råvaror tillaga en meny för fyra personer: Förrätt, varmrätt och dessert. En professionell smakjury bedömer anonymt finalisternas meny och en teknik-/metodjury bedömer köksarbetet. Tävlingen följer reglerna för den internationella tävlingsfinalen dit den segrande i Sverige kvalificerar sig. Efter tävlingen och prisceremonin serveras en Dîner Amical komponerad och tillagad av föregående års segrare av Sveriges Årets Unga Kock.

VÄRLDSFINAL

Världsfinalen äger rum under september eller början av oktober månad i något av våra 80 medlemsländer. Ett tjugotal tävlande från hela världen brukar delta och utöver tävlingen bjuder värdlandet på ett gediget program för kockarna. Tävlingen är, utöver chansen att bli bland de bäst rankade unga kockarna i världen, ett utmärkt tillfälle att skapa internationella kontakter.

"Genom vår tävling får unga kockar från hela Sverige möjligheten att utvecklas, pröva sina kunskaper och samtidigt bygga upp sitt karriärsmässiga kontaktnät såväl i Sverige som internationellt.”


Per Idlund, Tävlingsledare Conseiller Culinaire, Chaîne des Rôtisseurs Sverige

bottom of page